Ruralni život

O projektu

Problemi razvoja agro biznisa u Istočnoj Srbiji

Posledice Svetske ekonomske krize iz 2008. godine usporile su razvoj privatne inicijative i agro biznisa u Istočnoj Srbiji.

Mnoga od postojećih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i poljoprivrednih zadruga, agro mikro, malih i srednjih preduzeća, preduzetničkih radnji, koje posluju na teritoriji Istočne Srbije i koje bi trebalo da budu nosioci razvoja agro biznisa ili su sa zastarelom tehnologijom, opremom i znanjem ili im nedostaju finansijska sredstva, sigurni kupci i poslovni partneri.

Uzimajući u obzir navedene probleme razvoja agro biznisa vlada Republike Bugarske odobrila je finansiranje projekta pod nazivom RAZVOJ MALOG I SREDNJEG AGRO PREDUZETNIŠTVA U OPŠTINAMA ISTOČNE SRBIJE koji treba da uspostavi preduslove za ubrzano rešavanje uočenih problema.

Ciljevi projekta

  • Povećanje poslovnog kapaciteta, internet vidljivosti i promocije poljoprivrednih gazdinstava i zadruga, mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetničkih radnji koje posluju u sektorima poljoprivrede, prehrambene industrije, agro distribucije i etno i eko turizma.
  • Organizovanje agro poslovne razvojne mreže, klasterizacija agro biznisa i brendiranje zajedničkih lokalnih agro proizvoda i usluga.
  • Unapređenje ekonomskog razvoja Istočne Srbije i stabilizacija prilika u regionu Jugoistočne Evrope.

Očekivani rezultati projekta

Očekivani rezultati projekta su uspostavljanje uslova za ubrzani razvoj:

  • Lokalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i zadruga
  • Lokalnih agro mikro, malih i srednjih preduzeća koja se bave proizvodnjom, otkupom, skladištenjem, preradom, distribucijom i izvozom poljoprivrdnih proizvoda i etno i eko turizmom
  • Agro preduzetničke mreže istočne Srbije preko osnivanja klastera i brendiranja lokalnih agro proizvoda i usluga

UKLJUČITE SE I POSTANITE DEO SVETSKE I EVROPSKE AGRO PREDUZETNIČKE PORODICE

PROJEKAT FINANSIRA MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE BUGARSKE