Zašto treba osnovati Agro klaster Mikro Regiona Istočne Srbije?

U ekonomskoj praksi klasteri predstavljaju jedinstvena interesna udruženja preduzetnika i trgovačkih društava koja u saradnji sa državnim institucijama i akademskom zajednicom nastoje stvoriti dodatnu vrednost za svoje poslovanje unapređivanjem svojih produhvata i poslovnog okruženja u kojem deluju.

Zajednički nastup konkurenata jedini omogućuje brže rešavanje strukturnih problema koji opterećuju cele privredne grane poput nerealno visokih troškova poslovanja, teškog dobijanja bespovratnih finansijskih sredstava iz Svetskih fondova i EU, nemogućnosti plasmana proizvoda na strana tržišta i nedovoljnih ulaganja u inovacije i razvoj.

Agro klaster Mikro Regiona Istočne Srbije treba da predstavlja najpovoljniju formu povezivanja i uključivanja u nacionalno, Svetsko i Evropsko tržište, sada međusobno konkurentnih, slabo razvijenih lokalnih poljoprivrednih gazdinstava, zadruga, mikro, malih i srednjih preduzeća, preduzetničkih radnji, i poslovnih udruženja u Istočnoj Srbiji koji rade u oblastima poljoprivrede, otkupa, skladištenja, prerade, distribucije i izvoza poljoprivrednih proizvoda, kao i etno i eko turizma.

Agro klaster Mikro Regiona Istočne Srbije treba da podizanjem tehnoloških kapaciteta znanja i veština svojih članova kao i unapređenjem tradicionalnih ali i kreiranjem novih proizvoda i usluga, kroz procese dodavanja vrednosti, promeni percepciju da je Istočna Srbija nerazvijeni deo Srbije.

Agro klaster Mikro Regiona Istočne Srbije treba kroz sajmove, festivale, revije, etno-suvenir prodavnice, etno pijace, restorane, degustacije na gazdinstvima i kreativne radionice poveže članove i njihove proizvode i usluge sa kupcima pre svega, iz Niša, Beograda, Novog Sada, Sofije, Skoplja, Prištine i Tirane, kao i sa Svetskim i evropskim tržištem fine hrane i turizmom.

Agro klaster Mikro Regiona Istočne Srbije treba da izgradi robne marke svojih članova ali i sebe kao jedinstvenu tržišnu marku koja će biti znak prestiža za vrhunske lokalne proizvode i usluge i kao sertifikovani sistem kvaliteta reprezentuje ponudu najboljeg što Srbija ima.

Agro klaster Mikro Regiona Istočne Srbije treba da svojim članivima omogući postizanje bolje cene za svoje proizvode, podizanje kvaliteta proizvoda uz niže troškove proizvodnje, povećanje proizvodnih kapaciteta, bolje uslove nabavke u saradnji sa dobavljačima što bi imalo za rezultat povećanje prodaje proizvoda i usluga i pristup novim domaćim i inostranim tržištima.

Pozivamo sve zainteresovane agro preduzetnike iz Mikro Regiona Istočne Srbije da se ispunjavanjem elektronskog upitnika aktivno uključe u projekat, započnu sa modernizacijom svog poslovanja, osnuju Agro klaster Mikro Regiona Istočne Srbije i tako postanu deo SVETSKE I EVROPSKE AGRO PREDUZETNIČKE PORODICE.